Addy Nijenboer > USA 2010 > Road trip part one

Road trip part one

Roadtrip USA 2010

Deel 1 van Austin naar Stillwater.

Zaterdag 3 juli

De reis is aangebroken na een lange moeilijke voorbereiding met veel hobbels en laatste veranderingen. De veranderingen hadden voornamelijk te maken met het vervoer. De reis bestaat uit 3 gedeelten. Een bezoek aan Austin, Fort Worth en het Woody Guthrie Festival in Okemah. De makkelijkste manier is een auto huren in Austin Texas en inleveren in Wichita Kansas. Door het afleveren van de huurauto in een andere staat komt er € 400,00 extra bij. Dat kan goedkoper maar is ook lastiger. Uiteindelijk wordt het een autohuur in Austin. Dan met de Greyhound bus naar Fort Worth en door met een vliegtuig naar Wichita. De uiteindelijke kosten zijn € 160,00 ipv de € 400,00.
De periode in Austin verblijf ik in een motel. In Fort Worth logeer ik bij Mary die ik heb leren kennen via het Woody Fest van vorig jaar. Vanaf daar weer in diverse motels in Wichita, Stillwater en Henryetta. De laatste nacht verblijf ik in het Hiatt Hotel in Wichita.

Op Schiphol aangekomen word ik bij het inchecken uitgebreid ondervraagd. Waarschijnlijk had dat te maken met de twee retourvluchten die ik noodge- dwongen heb moeten boeken. Wijd ik verder niet over uit was gewoon dom.

Het eerste gedeelte van de vlucht ging naar Memphis zonder problemen al duurde het een behoorlijke tijd voordat ik door de douane en veiligheids- controle was. Memphis is een kleiner vliegveld met weinig douanemensen tenminste vanavond. De vlucht naar Austin was ook op tijd zodat ik daar op tijd was rond 21.30 uur. Had bij de huurauto keuze uit 2 grote Pick Up trucks of een Mercury Grand Marquis. De laatste is het geworden. Maar toen kon je merken dat ik snel naar het optreden van Jimmy LaFave wilde. Dus gewoon rijden en dan maar zien als ik er op tijd zou zijn. Mijn Nederlandse GPS deed het eerst niet zodat ik de verkeerde afslag nam. Uiteindelijk deed de GPS het en kwam met vertraging bij Threadgills aan. Ik stond niet op de gastenlijst maar kreeg toch toegang als Special Guest. Mijn vriendinnen Tammy en Pat hadden wel een stoel voor me vrij gehouden. Ik kreeg meteen de opmerking van Jimmy dat ik te laat was. KLM zeker. Antwoorde dat het Delta was. Heb nog ruim 30 minuten van dit eerst optreden kunnen zien. Na optreden kennis gemaakt met de huidige drummer Bobby Kallus. Ook Glenn Schuetz, John Inmon en Bryan Peterson (de vervanger van Radoslav Lorkovic als die andere verplichtingen heeft) begroet. John Inmon vertelde dat hij niet op zijn best was. Hij had eerder die week een zonnesteek opgelopen. De nieuwe cd van Jimmy “Favorites 1992 -2001” werd al verkocht. De cd komt begin augustus in Nederland uit. Ook kennis gemaakt met Ashley. Zij is medewerkster van Music Road Records en de komende weken Jimmy‘s rechterhand. Tammy was ziek heb haar gezegd als het beter ging ze maar een mail moest sturen konden we misschien nog iets afspreken. Liep ook Adele tegen het lijf. Ze vertelde dat ze dit jaar niet naar het Woody Fest ging.
Op weg naar mijn motel een klein probleem: de batterij van de GPS was leeg en kon de aansluiting voor de stroom niet vinden in de auto. Dit probleem was opgelost en het volgende kleine probleem kwam er aan. Gelukkig zijn het allemaal kleine dingen die gebeuren maar soms wel erg lastig. Volgens mijn GPS was ik bij mijn motel “Austin Lonestar Inn” aangekomen maar er stond een groot bord met “Econolodge” . De GPS is niet altijd even nauwkeurig dus even doorgereden maar geen Lonestar. Dus opnieuw de GPS geprogrammeerd. Wie in Amerika heeft gereden weet dat het vaak 1- richting verkeer is en de volgende afslag soms wat verder is dan je hoopt. Maar uiteindelijk kwam ik weer op de zelfde plek uit. Was al laat dus daar gevraagd voor een vrije kamer en voor de zekerheid naar het huisnummer. Nu blijkt dat ik bij het goede motel was maar deze was kort geleden verkocht en er was nog geen nieuw bord met “Austin Lonestar Inn”.

Zondag/Maandag 4/5 juli

In het motel deed de Wi-Fi aansluiting het niet, dus opzoek naar een MacDonalds waar gratis Wi-Fi is. Erge straf trouwens LOL. Na een ontbijt even de stad verkend. En gekeken waar ik mij flat koop als ik de hoofdprijs in de Lotto win. “Keep on dreaming Addy“. Ook het Greyhound busstation opgezocht . Was vlakbij het motel andere kant met de kruising van Highway I-35. Weer een klein probleem: stuk van mijn kies afgebroken. Her er gelukkig verder geen last van gehad.

Maandags op zoek gegaan naar een bioscoop die ik niet kon vinden en Waterloo Records bezocht.

Had toch behoorlijk wat last van jetlag en heb eigenlijk niets meer gedaan alleen wat kleine boodschappen. O.a. deodorant en shampoo. Reis altijd licht wat ik daar kan kopen doe ik dan ook.

Dinsdag 6 juli

s Morgens op zoek naar Wally Dogget, voormalige drummer van Jimmy, maar die was verhuisd, met zijn praktijk voor Acupunctuur, naar een ander gedeelte van de stad. Jammer had hem graag even goedendag gezegd.
Eind van de ochtend naar Toystory 3 3D geweest in een bioscoop waar je al kijkend eten en drank kan bestellen. Daarna in dezelfde bioscoop de halve finale van het wereldkampioenschap voetbal gezien. Was zeker leuk zo op een groot scherm. Kon je ook duidelijk zien dat er veel gezeurd werd door de Nederlanders. Was desondanks een leuke wedstrijd.

Na de wedstrijd had een paar uur over voordat het optreden van Toni Price in de Continental Club begon. Heb oa in een MacDonalds mijn mail gecheckt.
Toni Price was een tijdje weggeweest uit Austin maar gelukkig is ze weer terug. Ze was dezelfde diva als voorheen maar ik vond het geweldig.

Woensdag 7 juli.

Het weinige slapen van het laatste jaar kwam naar boven heb een groot gedeelte van de dag op bed gelegen. Heb eind van de middag toch nog een bioscoop gevonden en the A-Team gezien. Daarna voor de 2e keer gegeten in Mexicaanse restaurant naast mij motel.

Donderdag 8 juli

Vandaag op weg naar Mary in Fort Worth. Mary heb ik leren kennen naar aanleiding van een filmpje, over Mary Jo Guthrie, dat ik had geplaatst op You Tube. Ze bood me spontaan aan te komen logeren toen ik vertelde dat ik Jimmy in Dallas wilde zien als ik in Amerika was. s Morgen eerst de auto terug gebracht naar de verhuurder en met de bus terug naar het busstation. Bij het inleveren van de auto stond er op de rekening $ 18 meer dan afgesproken was. Omdat ik de auto eerder terug bracht dan afgesproken was. Mooi niet dus. Na een uur in de stadsbus ruim op tijd voor het volgend gedeelte van de reis. Voor het eerst met de Greyhound. Geen pretje maar 4 uur is te doen. Bij de tussenstop op het station in Dallas kreeg ik te horen dat het laatste gedeelte van de reis ruim een half uur eerder vertrok. Dus veel te vroeg in Fort Worth. Daar toch maar Mary gebeld dat ze me eerder kon komen ophalen. Mary was er snel. Ze heeft me het centrum van Fort Worth laten met al die oude gebouwen. Fort Worth werd gesticht in 1849. LOL. Hattem, waar ik jaren heb gewoond en nu nog werk, had zijn stadsrechten in 1299. Ergens nog wat Mexicaans gegeten en een frozen yoghurt in een zelfbedieningszaak waar je per gewicht betaald.
Het huis waar Mary woont is klein maar groot genoeg voor een loge.
Ik had s morgens mijn rug wat verrekt wat me de komende dagen behoorlijk was last zou bezorgen.


Vrijdag 9 juli

s Morgens uitgebreid Fort Worth bekeken oa de oude veemarkt en slachterijen en ergens de “beste burger” van de stad gegeten. Hebben boodschappen gedaan bij de Central Market. Een grote supermarkt waar veel heel veel vers voedsel te krijgen.
s Middags een heerlijk massage van Mary gehad. Ze werk als verpleegster een ziekenhuis nachtdiensten van 12 uur.
Voordat we ‘s avonds naar Jimmy gingen zijn we nog bij een collega van haar langs gegaan om de nieuw BBQ in te wijden. Was niet mijn favoriete gedeelte van de vakantie al was de burger wel lekker. Daarna op weg naar Uncle Calvins Coffeehouse. Was even moeilijk te vinden omdat we dachten dat het een echt koffiehuis zou zijn maar het bleek een zaal te zijn van een kerk met de ingang in een zijstraat.
Susan Herndon en Audrey Ault stonden ook op het programma. Susan Herndon had al opgetreden en Audrey Ault was al bezig. Het optreden van Jimmy was zoals gewoonlijk heel degelijk al kon je merken dat John nog niet helemaal beter was.
Heb na het optreden van Audrey Ault haar de $ 50 dollar gegeven van, een Nederlandse fan, Wally. Het schijnt een trend te zijn dat artiesten zelf alle kosten voor het opnemen en promoten van hun cd voor hun rekening nemen. Dit doen ze door een voorschot te vragen van hun fans. Afhankelijk wat je geeft krijg je er wel wat voor terug. Uiteraard de nieuwe cd al dan niet met wat extra’s tot en een vermelding op de cd. Zo zijn ze dan niet afhankelijk van een platenmaatschappij. Kosten voor Audrey zijn ongeveer $ 40.000,00. Als ze alles in eigenbeheer kan verkopen zal ze bij een verkoop van 3000 cd’s uit de kosten kunnen zijn. Lijkt me aantrekkelijk.
Na het optreden nog even bij de ex, Richard, van Mary en zijn kleinzoon Brighton geweest. Brighton is de zoon van de dochter van Richard. Zijn moeder verwaarloost hem waardoor de opvoeding van Bubba zoals ze hem noemen voornamelijk neerkomt op Richard en Mary. Mary had Bubba beloofd na het optreden nog even langs te komen. Maar helaas duurde het allemaal wat langer dan gedacht. We zijn alsnog even aangeweest maar Bubba en Richard sliepen al. Wel heeft Mary een briefje en de verzamelaar van Jimmy achtergelaten.
Vanavond slaap ik in de voorkamer op een matras op de grond. Gisteren nog in Marius bed.

Zaterdag 10 juli

Vandaag een luierdag. Voor het eerst meer dan 6 uur geslapen ook wel eens fijn. Al een paar dagen geen tv meer gezien. Mary heeft een standaard tv abonnement met alleen wat gratis zenders. Is ook wel eens goed geen slaaf van de tv te zijn. Mijn kleren gewassen. In de loop van de middag eerst nog wat kleine boodschappen gedaan en gegeten bij een Thais restaurant. Daarna op weg voor het volgende optreden van Jimmy. Een “House Concert” in Bonham net boven Dallas tegen de grens met Oklahoma. Had van Jimmy een uitgebreide routebeschrijving gekregen zodat we zonder grote problemen de weg vonden. Een “House Concert” wordt letterlijk in een huis van degene gehouden die het organiseert. Vandaag waren er een kleine 50 mensen.


Faye Wedell en Scott Lipsett organiseren een paar keer per jaar een Houseconcert en ze was blij dat Jimmy vanavond aanwezig was . Ze was ook blij mij te ontmoeten. Het bleek dat ik de eerste kaarten had gereserveerd voor dit optreden en het bijzondere was dat ik ook nog uit Nederland kwam. Waren trouwens ook mensen uit Zweden wel met een Amerikaanse achtergrond begreep ik. Het optreden bestond uit 2 sets van ongeveer 45 minuten. Tijdens de pauze werd ik aangesproken door een journalist die een artikel schreef voor een regionale nieuwssite op het internet. Heb ook een vrouw geadviseerd welke cd ze moest kopen. Ze koos voor Highway Trance terwijl ik Buffalo return to the plain eigenlijk beter vind. Maar dat hangt helemaal af van mijn stemming. Na het optreden heb ik die cd alsnog voor haar gekocht. Ze was er erg blij mee.
Jimmy was in een goede stemming praatte en grapte veel. (iets wat hij bij concerten in Europa weinig doet) John en Bryan maar ook ik waren het slachtoffer van zijn grappen. John had hier in de buurt zijn vrouw gevonden en Bryan, vrijgezel, moest van Jimmy hier maar goed rond kijken.
Dit optreden in deze kleine setting, met heel goed geluid, was misschien wel het beste optreden wat ik ooit gezien heb. Heb ik ook tegen John en Faye gezegd. Daar was ze best wel blij mee.

Zondag 11 juli

Weer een dag waar we niet veel gedaan hebben. Loop van de ochtend in een Pancake House ontbeten. Heb een Dutch Beauty gehad. Daarna een zwembroek gekocht want we gingen ‘s middag zwemmen met Bubba en Richard. Het werd een 2 maten te grote oranje zwembroek. Dit vanwege de voetbalfinale met daarin Nederland. Heb bij Mary thuis de wedstrijd gevolgd via het internet. Toen we weggingen 8 minuten voor tijd stond het nog 0-0. In de auto nog gezocht naar een radiostation waar we het voetbal konden volgen. Vond geen Engelstalig station maar wel een Spaanstalig. Spreek geen Spaans maar begreep wel dat Spanje had gewonnen. Jammer maar helaas vond het niet zo erg. Ze hadden meer bereikt dan verwacht maar het voetbal was niet om aan te zien. Degelijk maar niet sprankelend ook volgens de Amerikaanse media. In de volgende dagen was er 1 foto die veel gepubliceerd werd en dat was de trap nam Nigel de Jong tegen een Spaanse borst. Al dan niet opzettelijk. Na ruim een uurtje zwemmen vertrokken we naar het huis van Richard. Daar zou ik die nacht slapen. Hij woont vlakbij het vliegveld en Mary had die maandagmorgen eigenlijk geen tijd want zij moest Bubba vroeg wegbrengen naar een vakantiekamp. Op verzoek van de 7 jarige Bubba gegeten bij Hooters.Dit alleen vanwege het feit dan de Chicken wings erg lekker waren. Na het eten nog even rond gereden en gekeken bij Gaylord. Dit is een groot hotel/restaurant/discotheek/entertainment complex. Daar werd ik voor het eerst geconfronteerd met de nederlaag van het Nederlandse elftal. 1 van de medewerkerkers vond het heel erg van het verlies van het Nederlandse elftal. Mary heeft mij daarna bij Richard afgezet en we hebben afscheid genomen. Heb haar en Bubba beloofd dat als Jimmy zijn belofte nakomt ik er volgend jaar zou zijn. Vorig jaar heb ik Gretchen Peters gesproken en haar verteld dat ze Jimmy moest vragen of zij op het Woody Fest 2010 mocht spelen. Dat is dus niet gebeurd en heb daar Jimmy op aangesproken. Jimmy beloofde zijn best te doen waarop ik de belofte deed dat als Gretchen volgend jaar op Woody Fest zou spelen ik er zou zijn.
Ben op tijd naar bed gegaan om te proberen wat slaap in te halen.

Maandag 12 juli

Vlieg deze morgen, van Fort Worth naar Wichita, met een Amerikaanse vliegtuigmaatschappij een zogenaamde prijsvechter. Bagage inchecken kost $ 15 dollar extra heb het wel gedaan want ik had een tussenstop in Denver. Alles ging precies op tijd kwam rond 1 uur smiddags in Wichita aan. Heb daar mijn auto opgehaald en ben naar mijn motel gegaan. De rest van de dag heb ik op mijn motelkamer tv gekeken. De reden hiervoor was dat er een the Closer marathon op 1 van de zenders was. Dit tv programma is mij favoriete dus een mooie kans op de shows nogmaals te zien. De reden voor de marathon was het begin van het nieuw seizoen later op de avond. Heb dus mooi het eerste deel van dit seizoen meegenomen.

Dinsdag 13 juli

Vandaag staat er een autorit, van 230 miles en ruim 4,5 uur, op het programma. Rij via Belle Plaine, Pawhuska en Blackburn naar Stillwater.
Alle 4 de plaatsen hebben een bepaalde reden. In Belle Plaine wilde ik Robin Macy even goedendag zeggen. Na het Woody Fest doet Jimmy hier een optreden zoals de afgelopen 2 jaar. Was er ongeveer kwart voor tien en de poort van de tuin stond open. Dus maar brutaal geweest en naar binnen gelopen. Kwam niet helemaal gelegen LOL. Robin had niet op bezoek gerekend. Maar ik was van harte welkom ze vond het zelfs hartstikke leuk dat ik langskwam. Na dit bezoek was mijn volgende doel Pawhuska. Daar is deze foto genomen.De kenners zien meteen waarom. Nee ik leg het niet uit. Leuk raadsel heeft iets met Jimmy te maken.

In Nederland is eind vorig jaar de dvd “Searching for the heart of the heartlands” uitgekomen. Deze dvd gaat over de zoektocht naar de roots van sommige lokale muzikanten zoals Gene Williams, Tom Skinner en David Munyon. Allemaal favorieten van mij. Het item met Gene Williams en Tom Skinner gaat over Red Dirt Music en de Indiaanse achtergrond van Gene. In 1 scène speelt Gene op een kerkorgel in Blackburn. Wilde deze kerk zien.Vertrok uit Blackburn, voor het laatste gedeelte van de reis, richting Stillwater. Lang geleden heeft Jimmy daar gewoond en gewerkt en is daar zij muzikale loopbaan begonnen. In Stillwater is ook een muzikale stroming begonnen namelijk de Red Dirt Music. Dat gebeurde op een oude boerderij net buiten Stillwater genaamd “the Farm” heel toepasselijk. Was rond 3 uur in mijn Motel 6.
Heb meteen John Cooper gebeld. Hij is lid van de Red Dirt Rangers en 1 van de eerste bewoners van de Farm. John was niet aanwezig en heb zijn antwoordapparaat ingesproken en hem een berichtje gestuurd via Facebook. Daarna even de stad bekeken en verder de rest van de middag en avond naar de American Pickers gekeken het History kanaal. Had vorig jaar al gezien dat het programma op tv kwam en was benieuwd. Het gaat over 2 opkopers van antiek en andere oude dingen die naar het platteland gaan en daar mensen bezoeken met veel antiel maar ook veel troep. Antiek is wel een ruim begrip maar ging ook over oude emaille reclameborden onderdelen van de eerste Harley Davidson motor. Maar ook oude originele films en filmprojectoren. Dus een heel scala aan spullen. Ze kopen de spullen op en verkopen die door.

Woensdag 14 juli

Kreeg al vroeg een berichtje van John Cooper dat hij me de oude restanten van de Farm wilde laten zien. Hij haalde me rond kwart voor elf op en 5 minuten later waren wij er al. Wonderlijk genoeg had ik het juiste motel geboekt in Stillwater. John woont rond 25 minuten rijden buiten Stillwater en bijna aan de zelfde weg van mijn motel. De oude boerderij is een aantal jaren geleden afgebrand. Is niets meer van over. Wel staan er nog diverse oude gebouwen. Oa grote schuur waar men volleybalde. Ook het Gypsy Cafe staat er nog.Het voormalige Gypsy Cafe.


John Cooper loopt waar ooit de boerderij stond.


Veel dozen met herinneringen helaas voor John Cooper achter een afgesloten hek.

De boom voor de boerderij is 2 jaar geleden afgebrand. En John was daar verantwoordelijk voor. In de zomer van 2008 kort na het overlijden van Bob Childers heeft een regionaal tv station een interview gedaan met oa John en Stoney LaRue. Tijdens dat interview heeft John iets van wierook in de boom aangestoken ter nagedachtenis aan Bob. Bij het verlaten van de Farm heeft hij daar nooit meer aangedacht. Monica Taylor was in Stillwater voor een muziekfestival waar ook de Red Dirt Rangers optraden. Monica heeft jaren op de Farm gewoond in een tent. Ze wilde de plaats weer eens keer bezoeken toen ze daar aankwam stond de boom in de brand. Ze was er op dat moment van overtuigt dat dat een teken van Bob was en ze heeft spontaan rond de boom gedanst. Volgens John moet dat heel vreemd gezicht geweest. Heb het niet aan Monica durven te vragen. Helaas voor haar was het de schuld van John. Maar hieruit blijkt hoe groot de invloed van Bob Childers is geweest op vele artiesten in en rond Stillwater.
Na een korte rondleiding nam ik afscheid van John en vertrok richting Okemah voor het Woody Guthrie Festival.

Het 2e deel van het verhaal gaat over het Woody Guthrie Festival.