Addy Nijenboer > Korea > Reisverslag 2004

Reisverslag 2004

Korea 2004

29 juli

Na lang twijfelen toch maar besloten om naar Seoul terug te komen. Het is voor mij de laatste kans om hier te komen. Volgens jaar wil ik naar Oklahoma om daar het Woody Guthrie festival te bezoeken. (De kans is groot dat de familie Bosma over 2 jaar ergens anders aan het werk moet.) Een van de artiesten die daar op zal treden is Jimmy Lafave. En wie mij kent weet dat ik er alles aan doe om hem op te zien treden. En aansluitend een reis naar Korea is teveel voor mijn portemonee. Tevens is het ook kraamvistie omdat 5 weken geleden Vibeke is geboren.

Op het internet gezocht naar een goedkoop ticket maar uiteindelijk toch niet het goedkoopste ticket gekocht. Dus toch maar weer met de KLM rechtsreeks naar Seoul. Had goedkoper gekund maar aan die tickets zaten wat voorwaarden of je moest ergens overstappen. Heb de afweging gemaakt: ga je voor het geld of voor de snelste verbinding. Uiteindelijk is het wel een vlucht van tenminste 10 uur. Goedkoopste ticket was vanaf Brussel maar via Amsterdam. Dus eerst naar Brussel dan het vliegtuig naar Amsterdam en dan in hetzelfde vliegtuig als je in Nederland boekt. Waarom dit goedkoper is geen idee maar wel omslachtig. Ander mogelijkheid was via Parijs of Zürich maar dan moet je dus overstappen zodat de reis langer geduurd.

Een voordeel van het late boeken via het Internet is ook dat je via Internet kunt inchecken en zelf een stoel kunt uitzoeken. Het werd stoel 21K maar bleek in de praktijk niet de beste stoel. Rij 21 heeft alle beenruimte maar waar ik niet opgerekend had was dat de nooduitgang een ruimte in de deur heeft die uitsteekt naar binnen waarin iets zit. Geen idee wat. De beenruimte die ik dacht was er maar voor alleen mijn linkerbeen. Maar uiteindelijk viel het wel mee om dat ik mijn beide benen wel op de deur kon leggen en zodoende toch goed mijn benen kon strekken. Dus als ik ook vanuit Seoul via het Net kan inchecken kies ik voor stoel 21I. Een ander voordeel is dat je op Schiphol niet meer hoeft te wachten bij de incheckbalie en rechtstreeks kan doorlopen daar de bagagebalie en daar je bagage kan af geven of als je weinig bagage bij je hebt meteen door de douane naar de gate.

De reis naar Korea verliep voorspoedig, anders dan vorig jaar toen vertraging, en we landen 15 minuten voor op het schema. Zoals vorig jaar stond Jitze me al op te wachten.
Op weg naar huis geen drukte op de wegen en waren rond 12 uur op de plaats van bestemming. Waar me zoals gewoonlijk een warm onthaal te wachten stond.

30 en 31 juli, 1 augustus

Aangezien er een tijdverschil met Korea is van 7 uur en de reis vanaf Zwolle naar Seoul ongeveer 15 uur duurt was het dus vrijdag 30 juli dat ik in Seoul was. Heb deze dagen niets biezonders gedaan zaterdag en zondag een stukje gereden met Jitze en Yde en zaterdagavond met Jitze een stukje gelopen.

2 augustus

Ben vandaag naar de Technomarkt geweest.

3 augustus

Het is me vanmorgen in de rug geschoten desondanks wel weggeweest.
Maar toen ik terug was ging het goed mis. Lig sinds 16.00 uur op bed kan niets beginnen. Zoals het er nu voor staat heb ik er voorlopig veel last van.

4 augustus

Hele dag op bed

5 augustus

Het gaat een stuk beter maar toch bijna hele dag plat.

6 augustus

Vandaag weer een stuk beter maar toch nog niets gedaan.

7 augustus

Vanmorgen voor het eerst weer een stukje gewandeld. Jitze, Yde en ik zijn uiteindelijk bij de Dunkin' Donuts uitgekomen waar we wat gehaald hebben en met een taxi terug. 's Middags behoorlijk last gehad maar ben 's avonds toch nog de stad even in geweest.

8 augustus

Gaat vandaag een stuk beter, ben bijna pijn vrij. Eind van de middag met de hele familie ergens gegeten.

9 augustus

Heb vandaag iets Koreaans gegeten Lassie Goreng en wat overbleef meegenomen in een "doggie bag".

10 augustus

Vandaag naar de computermarkt geweest en Iteawon. Was van plan een mp3 speler te kopen maar kwam thuis met een extra batterij en geheugenkaartje voor mijn fototoestel. Op Iteawon wat T-shirts gekocht in de Nederlandse maat. Had gisteren 2 XXL shirts gekocht maar in de Koreaanse maat. Blijkt dus M voor Nederland te zijn.
Het grote verschil in maten komt voor dat Iteawon voornamelijk bezocht wordt door de Amerikaanse soldaten die daar in de buurt gelegerd zijn.

11 augustus

De bedoeling was dat ik vandaag naar een van de paleizen in de stad zou gaan om daar het vernieuwen van de wacht te gaan zien. Ben ook in het paleis geweest, wat mij betreft mee een museum dan iets anders, maar heb het wijzigen van de wacht gemist. Deze wijziging is meer voor de toeristen dus symbolisch. Maar ik heb geen horloge en wist op een gegeven ogenblik niet hoe laat het was. Maar ik heb een tijdsaanduiding op mijn fototoestel maar dat is Nederlandse tijd. Daar heb ik me even vergist en dacht dat het 14.52 plaatselijke tijd was en de wijziging zou om 14.00 uur plaats vinden.
Dus ik ben er vanuit gegaan dat ik het gemist had. Ben daarom maar vertrokken. Ik was in het metrostation toen ik zag dat ik me een uur vergist had. Maar ik ben niet terug gegaan om er nog een stuk van te zien.

Ik ben toen maar weer gaan lopen om de stad te verkennen en kijken of er nog nieuwe dingen voor mij waren. En die zijn er nog genoeg in Seoul. Kwam in een ondergronds winkelcentrum waar nog ouderwetse elpees worden verkocht. En wat blijkt een van de eerste elpees die ik in de handen had was de sound-track van de film "Karate Kid 2". Was al een jaar op 16 opzoek naar deze elpee/cd dus je kunt begrijpen dat ik gelukkig was. Op deze elpee staat een nummer van Paul Rodgers zanger van Bad Company heb ook nog een elpee van Rodney Crowell gekocht.

12 augustus

Vandaag naar het hoogste gebouw in Seoul geweest. Building 63. Het is een kantoren gebouw maar uiteraard ook voor toeristen geschikt. Diverse restaurants, een Imax bioscoop, een aquarium en natuurlijk een observatiedek. Het weer is warm in Seoul en daardoor ook erg heiig. De film die werd vertoond in de Imax bioscoop ging over het opwarmen van de zee en wat daarvan de gevolgen waren voor de zee. De gevolgen van die opwarming zijn heel goed te zien bij de "koraal rifs". Veel van deze rifs zijn aan het afsterven mede door de opwarming maar ook door overbevissing.

13 augustus

Vandaag niet veel gedaan. Bij het opstaan a last van de rug en dat is niet echt overgegaan. Maar ben wel samen met Christien naar de ondergrondse winkels van woensdag geweest en heb daar nog een aantal Lp’s gekocht.